National Interest: Проваленото ембарго срещу Куба доведе до намаляване на влиянието на САЩ в Латинска Америка

Почти 60-годишният режим на санкции срещу Куба е не само остарял, но и неефективен от самото начало и никога няма да доведе до желания резултат, според автора на The National Interest. Липсата на международна подкрепа за изолацията на Хавана и нарастващото влияние на Китай в региона, наред с други факти, свидетелстват за провала на американската стратегия, се подчертава в материала.

National Interest: Проваленото ембарго срещу Куба доведе до намаляване на влиянието на САЩ в Латинска Америка

Необходимостта да се сложи край на ембаргото се крие в неговата неефективност: след 60 години то само спомогна за глада и отчаянието, но не и за промяна в политическия строй, пише авторът.

След смъртта на Фидел Кастро режимът продължи под ръководството на неговия брат Раул, а сега под управлението на президента Мигел Диас-Канел, първия секретар на Комунистическата партия.

Антиамериканските настроения са широко разпространени на острова. Според ООН ембаргото е струвало на кубинската икономика $130 млрд. В същото време, според Търговската камара на САЩ, антикубинските санкции са стрували на американската икономика над $75 млрд. за последните шест десетилетия.

След като разрешиха частната собственост върху жилищата, кубинците започнаха да продават недвижими имоти на европейците, като по този начин повишиха своето благосъстояние. По този начин Америка загуби потенциално важен пазар за селскостопански продукти. Загуби има и в здравния сектор: разработената от Куба през 2008 г. ваксината срещу рак на белите дробове CIMAvax-EGF не влезе в клинични изпитания в Съединените щати до 2020 г., пише авторът.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3