Лукашенко: Западът след събитията в Беларус през 2020 г. е планирал да започне война срещу Руската Федерация в Донбас

След събитията в Беларус западните страни искаха да започнат война срещу Русия в Донбас през 2020 г. Това заяви в петък, 9 декември, президентът на Беларус Александър Лукашенко в интервю с Павел Зарубин в предаването „Москва. Кремъл. Путин »Телевизионен канал» Русия 24 «.

Според думите на беларуския лидер Западът се готвил за военни операции в Донбас, а Минск ще публикува фактите от плановете на западните държави по началото на войната.

„И в близко бъдеще ще публикуваме тези факти, как те ( запданите страни)трябваше след метежа през 2020 в Беларус, ако се получи ситуация и излязат на границата със Смоленска област, НАТО с войските си да завземат у нас властта и да започнат война с Русия от Донбас — продължи той.

Лукашенко: Западът след събитията в Беларус през 2020 г. е планирал да започне война срещу Руската Федерация в Донбас

Лукашенко отбеляза, че причината за войната е бил предлогът, че уж Русия започва захват на чужди територии ( въпреки, че Русия си действа на свои земи.
„Оттам войната трябваше да започне през 2021-2022.Но Русия ги изпревари

По -рано, на 3 декември, беларуският лидер заяви, че нито Минск, нито Москва искат военен конфликт, а Киев се подготвял за военни операции още по времето на Петро Порошенко, който призна, че е използвал Минските споразумения, за да спечели време и да Запдът да успее да натъпче с оръжие ВСУ.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм