FAZ: Въпреки увещанията на американците Германия упорито отказва да достави на Украйна танкове Leopard 2

Американците отдавна убеждават Германия да достави на Украйна своите танкове Leopard 2, но германското правителство упорито отказва да го направи, пише Frankfurter Allgemeine. Според информация, получена от анонимни източници, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан още през октомври се е опитал да убеди външнополитическия съветник на германския канцлер Йенс Пльотнер в необходимостта от подобна стъпка. В Берлин нито потвърдиха, нито отрекоха информацията, че такъв разговор наистина е имало, отбелязва вестникът.

FAZ: Въпреки увещанията на американците Германия упорито отказва да достави на Украйна танкове Leopard 2

Германското правителство не потвърди, но и не отрече информацията, че такъв разговор наистина е имало, продължава изданието. Властите заявиха, че са в постоянен контакт със съюзниците – и особено със САЩ – „като част от съвместните усилия за подкрепа на Украйна“, но подробностите за разговорите са „секретни“.

Спикерът на германското правителство заяви, че всички държави сами решават каква военна помощ са готови да окажат на Киев. Освен това канцлерът Олаф Шолц винаги е подчертавал, че страната му ще координира всички действия с най-близките си съюзници.

„Досега самите САЩ не са доставяли на Украйна танкове западно производство“, добави той.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3