В САЩ споделиха кога ще рухне енергийната инфраструктура на Украйна

Newsweek: Енергийната инфраструктура на Украйна може да излезе от строя до края на годината

В САЩ споделиха кога ще рухне енергийната инфраструктура на Украйна

Енергийната инфраструктура на Украйна може да спре да функционира до католическата Коледа, пише Newsweek, позовавайки се на неправителствената организация Mercy Corps.

„Енергийната инфраструктура може да бъде напълно унищожена в рамките на няколко седмици, ако обстрелът продължи“, цитира изданието организацията.

Представителят на Mercy Corps Майкъл Йънг подчерта, че прекъсванията на тока в Украйна могат да продължат не с часове и дни, а със седмици.

Много градове „ще станат необитаеми в рамките на четири месеца“ поради ниските температури, според организацията.

В САЩ споделиха кога ще рухне енергийната инфраструктура на Украйна

Въздушната тревога в Украйна звучи всеки ден от 10 октомври, когато руската армия започна да нанася ракетни удари срещу военното командване и управление, комуникациите, отбранителната промишленост и енергийните съоръжения в страната. Както посочи Владимир Путин, това е отговор на терористичната атака срещу Кримския мост и други атаки срещу гражданска инфраструктура в Русия.

В края на ноември ръководителят на борда на националната енергийна компания «Укренерго» Владимир Кудрицки заяви пред журналисти, че по време на руските удари са повредени всички големи топло- и водноелектрически централи в страната. Министър-председателят на Украйна Денис Шмихал съобщи на 15 ноември, че почти половината от енергийната система на държавата е извън строя.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3