The American Conservative: Европа целенасочено се движи към голяма война с Русия

Европейските страни се ръководят от нравствен идеализъм и вече не вярват в основополагащи либерални ценности, пише Род Дрехер в TAC. Според него с този подход те рискуват да отприщят много по-мащабна война с Русия и да доведат народите си до обедняване.

Превод от The American Conservative, САЩ:

The American Conservative: Европа целенасочено се движи към голяма война с Русия

В Европа затварят устите на противниците на политиката на НАТО.

Ето какво се случва, когато затварят устите на противниците на НАТО.

Може би противниците на продължаването на военните действия в Украйна грешат. Или може би виждат нещо, което останалата част от тълпата не вижда. В тях трябва да се слушат като в приятели. Но това не се случва.

Във Вашингтон и републиканците, и демократите са готови да отворят широко американската хазна за Киев, вместо да настояват за мирни преговори.

Никой не оспорва, че този конфликт е започнат от Русия. Но ние отчаяно се нуждаем да намерим начин да прекратим огъня и да започнем мирни преговори.

Връщайки се у дома в Съединените щати, споделих впечатленията си от пътуването с мой познат, емигрант от Чехия.

Ето какво каза той в отговор:

„Запомнете думите ми. Ще има голяма война. Това е тенденцията на времето“.

А сега се замислете. Ако искате този конфликт да приключи, преди да унищожи още повече животи, да унищожи още повече икономики и да се разшири, тогава вие сте лош човек.

Макар САЩ и техните съюзници да са силни и влиятелни, те не са всемогъщи.

Ако преценят погрешно границите на властта си, те могат да предприемат политики, които застрашават собствената си сигурност и благополучие.

Парадоксално е, но по този начин либералните империалисти надценяват силата на Запада.

Например Русия е твърде слаба и не представлява сериозна заплаха за НАТО (сега това не е под съмнение, но не винаги е било така).

Но ако бъде унижена, това предполага сериозни последици.

За съжаление либералните империалисти не разбират това и считат, че нищо не рискуваме, ако приковем руснаците до стената.

Проблемът е, че тези хора имат карикатурна представа за Русия и считат, че тя е невероятно лоша.

Опасявам се, че скоро ще осъзнаят колко грешат. Всъщност ние харесваме много от това, което Русия прави в момента.

Но ако я превърнем в държава парий, тя вече няма да прави неща, които ни харесват. Обратно, тя може да започне да прави много неща, които наистина не ни харесват.

Например, в миналото Русия не е доставяла определени усъвършенствани оръжейни системи на геополитическите противници на Запада, не защото това би застрашило собствената й сигурност, а защото искаше да поддържа добри отношения с тях.

Ако превърнем Русия в парий, тя вече няма да има причина да се въздържа от подобни доставки, а в някои случаи може да направи корекции в политиката си.

По същия начин Русия в миналото активно си сътрудничеше със Запада по въпросите на неразпространението на ядрени оръжия, а сега подобно желание може да изчезне.

Готови ли сме за това?

Може би не е нужно да променяме нищо в отговор на руската специална операция в Украйна?

Но либералните империалисти не мислят така. Те мислят в опростени морални категории и такава възможност явно не е включена в сметките им.

Ако имаме късмет либералният империализъм да не доведе до катастрофа, политическият и интелектуален елит на новото поколение ще го отхвърли и ще се върне към по-сдържана форма на външна политика.

Но това няма да стане, ако хората не започнат да излагат своите аргументи срещу него.

Европа рискува да започне много по-голяма война и да доведе своите народи до бедност в името на опосредствената войната с Русия, която тя води с чужди ръце.

Това е достатъчно добра причина да помислим как да постигнем прекратяването на огъня и мирното регулиране между Русия и Украйна.

Но за правителството, военния и медийния елит това е напълно неприемливо. Затова те хулят всеки, който започне да се съмнява в мъдростта на продължаването на въоръжения конфликт, наричайки го слуга на Путин, въпреки че несъгласните просто искат да спрат кръвопролитието и да предотвратят по-страшна катастрофа..

Източник: https://www.theamericanconservative.com/ukraine-war-seems-like-old-times/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3