Javan, Иран: Европа вече загуби битката в Украйна

Javan: Америка е главният бенефициент от военния конфликт в Украйна

Европейците най-накрая прозряха, пише Javan. Те са основните губещи в украинския конфликт. Борел призна, че САЩ вземат решения, които имат «икономически последици» за ЕС.

Превод от Javan, Иран:

Javan, Иран: Европа вече загуби битката в Украйна

Вече повече от девет месеца продължава военният конфликт в Украйна и чиновниците на ЕС най-накрая започнаха да разбират, че Съединените щати в този конфликт са тези, които „гребят от жарта с чужди ръце“.

Жозеп Борел в Европейския съюз, който отговаря за външната политика на организацията, призна в едно от интервютата си, че Съединените щати напоследък вземат решения, които имат «икономически последици» за ЕС.

Самане Акуан, авторитетен специалист в областта на международните отношения, твърди, че Америка е основният бенефициент от военния конфликт в Украйна.

Той заяви в интервю за агенция Fars следното: границите на НАТО, военно-политическият алианс, очевидно насочен срещу Русия, се доближава до границите на Русия, а Русия многократно предлага на Съединените щати преговори за гаранциите й за сигурност още преди конфликта в Украйна.

Русия поиска от американската страна последната „просто“ ще промени поведението си.

Американците, припомня Aкуан, в отговор на руските искания заявиха, че поведението им по никакъв начин не застрашава сигурността на Русия, а напълно отговаря на националните интереси на Съединените щати.

И това беше известно още преди избухването на конфликта през февруари 2022 г.,

Съединените щати поддържаха множество лаборатории в Украйна, които изпробваха както химически, така и бактериологични оръжия.

Тази ситуация, спомня експертът, също послужи като повод за безпокойство за Русия.

Преговорите, които Русия поиска, се състояха, но резултатите от тях се оказаха „нулеви“ за Москва: по време на преговорите се разкри не само противопоставянето на Вашингтон на целите на Русия, но и Москва се изправи срещу консолидираната съпротива на целия Запад и срещу НАТО.

А веднага след избухването на военните действия Русия обяви, че използването на военна сила от нейна страна е насочено към защита на нейните национални интереси, както и на нейните граници.

Американците, твърди политологът, искаха да преориентират Европа към износ на енергийни ресурси, предимно втечнен газ, от Съединените щати, за да създадат ситуация, в която европейците просто ще бъдат принудени да купуват по-скъпия американски газ, който ще бъде доставен не чрез тръбопроводи, които работеха стабилно от десетилетия, а чрез танкери — отвъд океана.

За целта американците се нуждаеха от антируски и русофобски настроения в Европа така,  както въздуха, а военният конфликт в Украйна с участието на Русия идеално подхождаше на тази задача.

Източник: https://www.javanonline.ir/fa/news/1119715/%D8%A7%D8%B1%D9%88%D9%BE%D8%A7-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D9%86%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B5%D9%84%DB%8C-%D8%AC%D9%86%DA%AF-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%D9%88%DA%A9%D8%B1%D8%A7%DB%8C%D9%86-%D8%A7%D8%B3%D8%AA

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3