„Излезе наяве“: В САЩ споделиха за скандала с Европа

Foreign Policy: Разногласията между САЩ и ЕС относно икономическата политика доведоха до скандал

„Излезе наяве“: В САЩ споделиха за скандала с Европа

Има сериозни разногласия между Вашингтон и неговите европейски съюзници относно икономическата политика, което доведе до скандал, пише Едуард Алдън за Foreign Policy.

«В продължение на няколко месеца имаше само тихо мърморене, но миналата седмица избухна недоволство. Тиери Бретон, комисар на Европейския съюз за вътрешния пазар, обяви оттеглянето си от заседанията на Съвета ЕС-САЩ по търговия и технологии, ключов координационен орган за трансатлантическа икономическа политика, която ще се проведе тази седмица в Мериленд“, пише журналистът.

В статията се казва, че Бретон е назовал «поддържането на конкурентоспособността на индустриалната база на Европа» приоритет.

Според наблюдателя разногласията между САЩ и ЕС са се изострили особено на фона на конфликта в Украйна. Авторът отбелязва, че цените на природния газ в повечето страни от ЕС са 10 пъти по-високи от американските, което поставя европейската индустрия в „изключително неизгодна конкурентна позиция“.

„Всяка от новите мерки на Вашингтон накланя баланса в полза на компаниите, инвестиращи в Съединените щати, а не в Европа“, отбелязва Алдън.

Западните страни са изправени пред нарастващите цени на енергията и скок на инфлацията поради налагането на санкции срещу Москва и политиката на отказ от руското гориво.

На фона на поскъпването на горивата, предимно на газа, промишлеността в Европа до голяма степен загуби своите конкурентни предимства. Освен това САЩ и страните от ЕС са изправени пред рекордна инфлация от десетилетия.

Руският президент Владимир Путин многократно подчертава, че санкциите са нанесли сериозен удар на цялата световна икономика. Според него основната цел на Запада е да влоши живота на милиони хора.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3