FP: За САЩ и ЕС става все по-трудно да запазят солидарността пред икономическите предизвикателства

На фона на намеренията на Вашингтон да въведе нови субсидии за високотехнологични компании, които произвеждат продукти в Съединените щати, Европейският съюз е обезпокоен от ожесточаването на конкуренцията и перспективата да загуби достъп до китайския пазар, пише Foreign Policy. Политиците от двете страни на Атлантика разбират, че не може да се допусне разцепление в такъв труден момент, но много влиятелни групи в Щатите искат възраждането на американската индустрия на всяка цена, отбелязва авторът на материала.

FP: За САЩ и ЕС става все по-трудно да запазят солидарността пред икономическите предизвикателства

Визията за нов глабален икономически ред в адманистрацията на Байдън може да доведе до крушение на евроатлантическото съгласие, а светът да се разпадне на няколко конкуриращи се блока, пише Foreign Policy.

Миналата седмица комисарят от ЕС по вътрешния пазар Тиери Брето обяви, че се отказва от участието в заседанията на Съвета по търговия и технологии САЩ-ЕС — ключов координационен орган на трансатлантическата икономическа политики — защото дневния ред не отговарая на очакванията и нуждите на евроблока, и че е решил да се съсредоточи върху «спешната необходимост да се съхрани конкурентноспособността на европейската промишлена база», пише изданието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3