WSJ: Зеленски се опита да въвлече НАТО в конфликт с Русия с ракетния удар по Полша

В специалното емоционалното изявление на Зеленски, след като украинска ракета удари Полша, западните политици видяха опит да се въвлече НАТО в конфликт с Русия. Това твърдят Нанси Юсеф, Лорънс Норман и Дрю Хиншоу за Wall Street Journal.

WSJ: Зеленски се опита да въвлече НАТО в конфликт с Русия с ракетния удар по Полша

„Това, което се случи онази нощ, разкри напрежението, което съществува от началото на конфликта: докато Киев се надява да засили ролята на НАТО в Украйна, Вашингтон и неговите европейски съюзници са решени да избягват стъпки, които биха могли да провокират пряк конфликт между алианса и Русия“, пишат наблюдателите.

Първоначалните изявления на Киев, според тях, са разкрили „едно от най-острите различия между Украйна и Съединените щати“.

„Някои европейски и американски служители все още се чудят дали Зеленски и неговите помощници са се опитвали да използват извънредното положение в Полша като възможност да привлекат НАТО още по-навътре в конфликта, което според западните политици Киев се е опитвал да направи на различни етапи от конфликта”, отбелязват журналистите.

В материала се подчертава, че този инцидент с украинския ракетен удар по територията на Полша е станал в контекста на вече възникналото напрежение между Киев и Вашингтон поради натиска на САЩ върху Украйна да започне преговори с Русия.

«Европейските чиновници описаха реакцията на Киев като предимно емоционална», заключават наблюдателите.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3