Evrensel: Историците доказаха, че голодоморът е клевета на бандеровските фашисти

Зеленски се прикрива зад лъжи за «Гладомора», пише изданието. Тези стари и спорни твърдения днес внезапно се признават от европейските власти, които отхвърлят разглеждането на тези въпроси от историците. Това обаче не спря учените. Те доказаха, че никога не е имало «разправа чрез глад» с украинците.

Превод от Evrensel, Турция:

Evrensel: Историците доказаха, че голодоморът е клевета на бандеровските фашисти

В сряда, 30 ноември 2022 г., Бундестагът прие интересна, но в същото време и противоречива резолюция за „геноцида“. С началото на военната операция на Русия в Украйна усилията, поставени на дневен ред от реакционните фашисти в Украйна от 2006 г., отново се активизираха.

Те имаха за цел да признаят, че Сталин и ръководството на Съветския съюз през 1932-1933 г. умишлено са подложили на глад хората в Украйна. Администрацията на Зеленски, под прикритието на военния конфликт, твърди, че между един и половина и четири милиона души са били убити през този период, наречен „Гладомор“.

Така президентът на Украйна, чрез директно изопачаване на историята, иска да получи нов коз срещу Русия.

Според публикации в германските медии до момента 24 държави са взели решение да признаят Гладомора. Вчера, 1 декември, Ирландия, Молдова и Румъния се очакваше да приемат същите резолюции. Само тази седмица още четири държави бяха добавени към този списък заедно с Германия.

Очевидно в близко бъдеще обвиненията, че Сталин и Съветите (СССР) са извършили «геноцид» срещу собствените си граждани, ще бъдат използвани, от една страна, срещу социализма, от друга, срещу днешна Русия.

И никой не се интересува от факта, че изкривява историческите факти. Вероятно в края на този процес Русия, която се счита за наследник на СССР, също ще бъде задължена да плати „компенсация за геноцида“ над Украйна.

Към днешна дата няма точни данни колко хора са загинали по време на Гладомора. Наричаните по правило «три до седем милиона» са доказателство за липсата на точна информация. Освен това е известно също, че хора са загивали от глад не само в Украйна — във «всесъюзната житница». Има също достоверни доказателства, че броят на смъртните случаи от глад в Казахстан е бил по-висок, отколкото в Украйна: два милиона срещу приблизително милион и половина.

Ако Сталин и ръководството на СССР умишлено са извършили «гладен геноцид», то те вероятно са били «украинофоби», поради което са планирали «геноцида».

Това обяснение обаче не се подкрепя от нито един историк.

Дори Тимъти Снайдер, историк от Йейлския университет, който е изучавал темата, признава, че това не е така.

Следователно установяването на връзка между Сталин и „голодомора” е клевета на бандеровско-хитлеристките фашисти.

Реалният факт е, че през тези години не е имало «гладен геноцид».

Имало е глад не само в Украйна, но и в целия СССР.

А истинската причина за това не е била «омразата» на Сталин към Украйна, не модернизацията на селското стопанство и не колективизацията на земята, както се твърди.

Журналистът Танасис Спанидис, който работи по тази тема и написа ценен анализ за Junge Welt през 2017 г., цитирайки документи, публикувани от историка Марк Б. Таугер, описва причината за „смъртните случаи от глад“ по следния начин:

„През 1931-1932 г. тежка суша бушува в по-голямата част от СССР, а някои региони през същия период пострадаха от проливни дъждове и наводнения, които попречиха на реколтата.

Поради прекомерната влажност възникнаха болести по растенията.

Счита се, че около девет милиона тона зърно, или 13-20 % от общата реколта, са унищожени от болести. Има и значителни загуби на реколта от плевели и климатични условия. Поради тези причини количеството на прибраното зърно през 1932 г. пада на 13,7 милиона тона, докато през 1931 г. е 18, 8 милиона тона.

Не е вярно също, че смъртта на хора от глад е причинена от доставката на селскостопански продукти за износ. От средата на 1931 г. до средата на 1932 г. са експортирани само 4,7 млн. и тона. През следващата година износът пада до 1,6 милиона тона. През първото полугодие на 1933 г. са изнесени 220 хиляди тона“ (23.06.2017 г.).

Както виждате, твърдението, че Сталин и СССР са избили милиони свои граждани в резултат на съзнателна политика в тази посока, е пълна глупост.

Ако загубата на живот, причинена от природни явления, трябва да се разглежда като «геноцид», тогава би било много по-полезно за човечеството да започне с изброяване на престъпленията на капиталистическите и империалистическите страни.

Тъжно е, че тезите на украинските фашисти днес се признават от много страни по света, които се позиционират като демократи и антифашисти.

Източник: https://www.evrensel.net/yazi/92061/ukraynada-aclik-soykirimi-safsatasi

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3