Daily Express: Руските подводници държат в страх НАТО

През последните няколко години «смъртоносният лов» на НАТО за руски подводници отново се възобнови, пише DailyExpress. Авторът обяснява това със страховете, че Москва може да използва „специфични“ подводници и да потопи кораби на Алианса или да изстреля ракети.

Превод от Daily Express, Великобритания:

Daily Express: Руските подводници държат в страх НАТО

Бойната групировка на Москва включва както подводници, така и «изследователски» кораби, които могат да действат като плаващи бази за малки подводници, които могат да извадят от строя кабели и тръбопроводи.

Така Русия може да ни лиши не само от енергия, но и от толкова важния за ежедневието интернет.

Руските подводници не само представляват заплаха за дънната инфраструктура, но също така могат да потопяват кораби и да изстрелват ракети по градове на стотици мили (те го доказаха по време на конфликта в Украйна, а по-рано по време на руската операция в Сирия). И накрая, те редовно се опитват да открият и преследват британските ядрени сдържащи подводници Trident.

След като Trident бъде локализиран и поставен под наблюдение, неговият потенциал като ядрено сдържащо средство се неутрализира.

След анексирането на Крим през 2014 г. високопоставени представители на военноморските сили на САЩ и Великобритания предупреждават, че предстои нова битка за Атлантика.
Освен това настоящият британски министър-председател Риши Сунак написа в специален доклад за аналитичния център Policy Exchange през 2017 г., че руските подводни сили представляват сериозна заплаха за подводната инфраструктура на Обединеното кралство, имайки предвид конкретно интернет кабелите.

Източник: https://www.express.co.uk/comment/expresscomment/1702657/russian-submarine-warfare-putin-s-submariner-drones-target-Trident-nuclear-subs-ukraine

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3