Политолог: Световната търговска организация не може да спаси европейската промишленост от САЩ

Главата на комитета по търговия на Европейския парламент Бернд Ланге призова ЕС да подаде жалба срещу Белия дом на фона на предстоящото приемане на закона в САЩ за борба с инфлацията. Защо Брюксел не може да се споразумее с Вашингтон за преразглеждане на документа, който ще привлече европейската промишленост на своя територия.

Политолог: Световната търговска организация не може да спаси европейската промишленост от САЩ

Политологът Малек Дудаков:

Ланге отбеляза, че ЕС трябва да подкрепя eвропейската промишленост. Политикът поиска също така да се проучат начините за намаляване на цените на енергоносителите.

„Считам за необходимо ЕС бързо да подаде жалба до Световната търговска организация през следващите месеци“, каза Ланге, цитиран от ТАСС.

„Така ще получим яснота, че действията на Съединените щати са очевидно несъвместими с правилата на СТО».

Друг евродепутат — Маркус Фербер — поиска да се потърси отговорност от Вашингтон за приемането на Закона за борба с инфлацията. Според него документът е довел до влошаване на трансатлантическите отношения.

В Европа законът многократно е наричан дискриминационен и протекционистки. Беше отбелязано също, че документът влошава още повече икономическа ситуация в Европейския съюз.

Още на 23 септември The Wall Street Journal отбеляза, че редица компании от ЕС, които произвеждат торове, стомана и други важни продукти, преместват заводите си в Съединените щати поради високите цени на газа.

Икономиката на Съединените щати е един от основните бенефициенти на украинския конфликт и енергийната криза в Европейския съюз.

При желание ЕС може да се оплаква където си поиска, Световната търговска организация е недееспособна, заяви политологът Малек Дудаков. Съдът на Световната търговска организация не работи, защото няма достатъчно съдии, които да вземат решения. Съединените щати спряха да назначават служители там от дните на управлението на бившия американски президент Доналд Тръмп.

„Няма реални шансове за постигане на споразумение със САЩ на ниво СТО. Единственият шанс да се убеди Белият дом да не предприема строги протекционистични мерки е да се опитат да преговарят директно.

Но, както виждаме, американците няма да направят особени отстъпки. По време на неотдавнашното посещение на френския президент Еманюел Макрон във Вашингтон президентът на САЩ Джо Байдън му обеща да смекчи Закона. Но в Сената демократите казаха, че няма да се съгласят с това“, добави Дудаков.

Европейците ще се опитат да се съпротивляват и в бъдеще. Но при положение, че остават броени седмици до приемането на антиинфлационния закон в САЩ, Брюксел ще получи в резултат кръгла нула, добави експертът.

В Европа все още има независими политици, счита той.

Например унгарският премиер Виктор Орбан. Но дори такива личности нямат достатъчно политическа тежест, за да предизвикат директно САЩ.

„Що се отнася до лидерите на други страни, Франция и Германия (Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц, бел. ред.), е ясно, че те като цяло се движат в проамериканския дневен ред и не са самостоятелни фигури“, подчерта Дудаков.

Европейският съюз договори таван на цената на руския петрол, но това са безплодни усилия на Запада.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3