Das Erste: Таванът на цената на петрола няма да навреди на руската икономика — цената на G7 приблизително съответства на пазарната цена

От вчера в Европейския съюз влизат в сила нови санкции срещу Русия — петролно ембарго и таван на цените на петрола, пише Das Erste. Западът е убеден, че тези мерки «ще нанесат силен удар на руската икономика». Според експерти обаче това няма да се случи: договореният от страните от Г-7 „таван“ от 60 долара за барел приблизително съответства на реалната цена, на която се продава руският петрол напоследък.

Das Erste: Таванът на цената на петрола няма да навреди на руската икономика — цената на G7 приблизително съответства на пазарната цена

Ембаргото и таванът на цените трябва да „нанесат тежък удар на руската икономика“. В това е убедена председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според нея таванът на цените стабилизира и цените на петрола като цяло — максимумът вече е определен. Тя счита, че развиващите се страни също ще се възползват от тавана на цените, за да могат да купуват петрол на по-ниски цени, пише изданието.

Съществуват опасения, че забраната за внос на петрол от Русия в ЕС може да доведе до глобално увеличение на цените, тъй като тогава предлагането ще бъде намалено. Това не означава, че подобни страхове са неоснователни, отбелязва авторът.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3