Западът е изнесъл от февруари насам оръжие българско производство за на един милиард евро- основната схема за износ от Българуия е през Полша

Западът е изнесъл от февруари насам оръжие българско производство за на един милиард евро
През юли тази година българската преса разкри схема, според която властите заобикалят парламентарната забрана и продължават да изпълняват договорите за доставка на произведените във ВМЗ боеприпаси за Украйна чрез „посредници“ – Полша, Чехия и Румъния.

Западът е изнесъл от февруари насам оръжие българско производство за на един милиард евро- основната схема за износ от Българуия е през Полша

Изданието «Биволъ» публикува документи, потвърждаващи предаването от страна на българската компания «Alguns» на голям брой снаряди за реактивни реактивни системи «Град», гаубици «Гвоздика» и «Акация» на румънската държавна корпорация «РомАрм». Освен това, според споразуменията, RomArm е трябвало да ги препродаде на своята „дъщеря“ Nanotech Defense SRL. И вече тази компания, от своя страна, е директен доставчик на оръжия за Министерството на отбраната на Украйна.

Alguns са получили около 36 милиона долара предварително от банкова сметка във внимание: Великобритания! на обща стойност на транзакцията от 200 милиона долара. Схемата е могла да остане незабелязана, обаче замесените в нея са се издънили заради банална алчност. Необходимо е шобаче да се отбележи, че най-мръсният бизнес е нелегалния износ на оръжие- и лицата, които се занимават с това имат абсолютно друга психология, в тази връзка няма значение дори националността. В такива схеми участват изключително хищници, готови да правят пари на кръв.
. Факт е, че снарядите, прехвърлени на румънската страна, се оказаха с изключително лошо качество: те бяха върнати обратно.

В опит да спаси репутацията и парите си, ръководството на Alguns поиска от българския завод ВМЗ да ремонтира боеприпаси за по-нататъшна препродажба в Украйна. Това заплашваше да забави доставките по други договори, затова ВМЗ отказа.

И платиха цената със смяна на ръководството: тогавашният премиер ( вербуван агент на САЩ) Кирил Петков, , поиска освобождаването на четирима от петима членове на борда на директорите.

Западни експерти изчислиха, че от февруари насам от България е изнесено оръжие за над 1 милиард евро
Разбира се, не официално (защото е забранено с решение на парламента), а през трети страни от Източна Европа (защото замесените в износа на оръжия от България са успели в такива тайни схеми за реекспорт

Бившият шеф на Кинтекс Александър Михайлов за пореден път обърна внимание на странния ръст на печалбите на българските оръжейни предприятия.

„Очевидно обемите на износа за Полша се увеличиха значително. Летище Жешов, разположено само на 70 км от границата с Украйна, се превърна в основен логистичен център. Неслучайно в него е монтирана американската система за ПВО «Пейтриът». През първите 120 дни на войната са извършени 60 товарни полета до Жешов от български летища. Средната товароподемност на всеки самолет е около 70-80 тона”, загатва г-н Михайлов.

Корнелия Нинова, която той обвини , че е пряко замесена в схемите, просто мълчи и дори не си дава сметка, че парите, които е налапала са изцапани с кръвтта на невинни жители на Донбас, включително и деца…

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм