Екс-дипломат призна, че САЩ са нанасяли удари по енергийни обекти на други страни

Бившият съветник на Държавния департамент Кардин: САЩ нанасяха удари по енергийни обекти в бивша Югославия и Ирак

Екс-дипломат призна, че САЩ са нанасяли удари по енергийни обекти на други страни

Джеймс Кардън, бивш съветник на двустранната руско-американска президентска комисия към Държавния департамент, призна в обсъждането на ситуацията около Украйна, че Съединените щати са участвали в удари по енергийната инфраструктура по време на конфликтите в бивша Югославия и Ирак.

Експертът сподели това в четвъртък по турския новинарски канал TRT World, в разговора участва и Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН.

По време на дискусията Полянски цитира бившия говорител на НАТО Джейми Шиа. Първият заместник-постоянен представител на Русия припомни, че на 25 май 1999 г. на брифинг Шиа е бил попитан защо алиансът лишава Югославия от 70% не само от електричеството, но и от водоснабдяването.

Полянски цитира отговора на Шиа:

„За съжаление властта също зависи от системите за командване и контрол. Ако Милошевич наистина иска гражданите му да имат вода и електричество, всичко, което трябва да направи, е да приеме условията на НАТО и ние ще спрем тази кампания. Ако не го направи, ние ще продължим да атакуваме цели, които снабдяват армията му с електричество.»

«Това не съм аз, това е г-н Шиа. Не разбирам защо този път позицията на страните от НАТО е различна», добави Полянски.

На свой ред Карден заяви, че Украйна и нейните съюзници не трябва да се учудват, че Русия използва зимата в своята операция.

„Така проведохме нашата кампания срещу Сърбия, както каза вашият гост, и кампанията „Шок и трепет“ срещу Ирак през 2003 г.“, каза Кардин.

Той изрази надежда за появата на усилия за регулиране на конфликта в Украйна чрез преговори.

Атаките срещу украинската инфраструктура на руските въоръжени сили започнаха на 10 октомври — два дни след терористичната атака над Кримския мост, зад която, според руските власти, стоят украинските специални служби. Ударите се нанасят по обекти на енергетиката, отбранителната промишленост, военното командване и комуникациите в цялата страна. Оттогава всеки ден се обявява въздушна тревога в украинските региони, понякога в цялата страна.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3