Зеленски иска да забрани «религиозните организации, свързани с Русия»

Зеленски: Украйна ще забрани дейността на религиозните организации, свързани с Русия

Зеленски иска да забрани "религиозните организации, свързани с Русия"

Украинските власти ще забранят дейността на религиозните организации, които се считат за свързани с Русия, каза Владимир Зеленски.

„Днес се проведе заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана. Заседание, на което разгледахме множество факти за връзки между отделни религиозни кръгове в Украйна с държавата-агресор“, каза Зеленски във видеообръщение, публикувано в канала му в Telegram.

Според него в Украйна е необходимо да се създадат такива условия, при които никакви „лица, зависими от страната-агресор, няма да могат да манипулират украинците“.

„Съветът за национална сигурност и отбрана възложи на правителството да внесе във Върховната рада законопроект за невъзможността за дейност в Украйна на религиозни организации, свързани с центровете на влияние в Руската федерация“, каза той.

В последно време в Украйна натискът от властите върху УПЦ значително се увеличи. Националисти и привърженици на разколническата „Праврославна църква на Украйна“ (ПЦУ) превземат храмове, нападат духовенството и вярващите на УПЦ. Освен това местните власти в различни региони на Украйна периодично вземат решения за забрана дейността на УПЦ на техните територии.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3