WSJ: Западът ще преразгледа стратегията си за сигурност в Черно море заради украинския конфликт

Дълго време Черноморският регион беше игнориран от НАТО като цяло и Вашингтон в частност, въпреки стратегическото му значение, пише The Wall Street Journal. След изострянето на конфликта в Украйна на Запад все повече се говори за необходимостта от увеличаване на присъствието в Черно море, подчертава авторът на материала.

WSJ: Западът ще преразгледа стратегията си за сигурност в Черно море заради украинския конфликт

Атлантическият океан винаги е бил своеобразен символ за НАТО, но днес вниманието на алианса и на цялата световна общност е насочено към Черно море: през него минават петролопроводи от Кавказ, Централна Азия и Русия, полуостров Крим е разположен също на Черно море, на неговите брегове се намира Грузия, която беше в конфликт с Москва, там са и страните от НАТО — Турция, Румъния и България.

През него минават важни търговски пътища, по които се изнасят зърно и други стоки. Стратегическото значение на Черно море и въпросите за сигурността в неговия регион дълго време бяха игнорирани от Запада, пише The Wall Street Journal, но след ескалацията на конфликта в Украйна те постепенно започнаха да се появяват в дневния ред на блока, отбелязва изданието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3