Разследването на журналисти от Independent за детската смъртност заплашва да се превърне в най-големия скандал в историята на британското здравеопазване

След публикувания през 2021 г. репортаж в The Independent, че десетки бебета са починали или са претърпели сериозни наранявания и мозъчни увреждания, докато са били лекувани в болници в Нотингам, започна разследване, което установи, че общият брой на подобни инциденти може да надхвърли 1500 случая. Ако тези цифри бъдат потвърдени, това може да се превърне в най-големия скандал за детската смъртност в историята на британското здравеопазване, се подчертава в статията.

Разследването на журналисти от Independent за детската смъртност заплашва да се превърне в най-големия скандал в историята на британското здравеопазване

Очаква се в разследването да участват общо над 1500 семейства, което ще надхвърли общата цифра — 1486 семейства, които по някакъв начин са били замесени в разследването на предишния най-голям скандал от този вид в Шрусбъри, пише The Independent. В същото време общата времева рамка на разследването в Нотингам е по-кратка: то обхваща инциденти от 2012 г., докато в Шрусбъри са разгледани медицински случаи от 1973 до 2020 г., се отбелязва в статията.

Неназован медицински източник сподели пред журналистите в условия на анонимност, че екипът за управление на здравеопазването е допуснал ситуация, при която недостигът на медицински персонал е достигнал опасно ниво, докато съответните искания на акушерките са били игнорирани, а трагичните инциденти, свързани с това, са били умишлено скрити, според статията.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3