Le Figaro: Инфлацията принуждава Унгария да затваря стадиони, театри и музеи, но Орбан обвинява Брюксел

Въпреки всички изявления на Виктор Орбан, който многократно се хвалеше с евтината електроенергия, Унгария понастоящем напълно усети европейската енергийна криза, а властите в страната реагират на това, прекъсвайки работата на много обществени места, включително на стадиони и театри, пише френското издание Le Figaro. Според публикацията, за да избегне народния гняв, правителството на Орбан прехвърля отговорността за ситуацията върху ръководството на ЕС — и, съдейки по изказванията на експерти и настроенията на унгарците, тази тактика засега работи.

Le Figaro: Инфлацията принуждава Унгария да затваря стадиони, театри и музеи, но Орбан обвинява Брюксел

Новите стадиони, построени в много унгарски градове под егидата на министър-председателя на страната Виктор Орбан и «символизиращи любовта на лидера към футбола», сега гасят светлините си: енергийната криза, провокирана от мощната инфлация, все пак принуди Унгария да пести, пише Le Figaro. Както подчертава кореспондентът на френския вестник, потреблението на електроенергия се следи не само на спортните арени — списъкът с обществените места, които затварят врати по икономически причини, се попълва почти ежедневно с театри, библиотеки, плувни басейни и дори известни обекти.

Ситуацията е безпрецедентна, но унгарците все пак я възприемат достатъчно сдържано, още повече че тя засяга предимно провинцията, констатира журналистът.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3