US генерал в оставка: Енергийната система на Украйна виси на косъм

Ударите на руските военни по критичната инфраструктура на енергийната система на Украйна постигат целта си. Това заяви бригаден генерал от армията на САЩ в оставка Блейн Холт.

US генерал в оставка: Енергийната система на Украйна виси на косъм

Преди няколко седмици военните на Руската федерация засилиха ударите по енергийната система на Украйна, в резултат на което значителна част от нея излезе от строя. Според Блейн Холт всичко върви към факта, че скоро електричеството в Украйна може да бъде напълно изключено. Това съобщава Newsmax.

«Считам, че електрическата мрежа виси на косъм в момента“, заяви бившият американски военен.

Блейн Холт добави, че въпреки че украинските специалисти се опитват да възстановят повредените мрежи, усилията им очевидно не са достатъчни. Поради редовните удари, енергийната система е станала твърде крехка и изключително ненадеждна. С настъпването на студеното време натоварването върху нея се увеличи и в резултат на това проблемите се задълбочиха.

На фона на трудностите на Украйна с електропреносните мрежи съществуват рискове и за Европейския съюз.

Според Блейн Холт той се опасява от нова вълна от украински бежанци, които ще се втурнат към европейските страни. Има голяма вероятност регионът да не е готов за подобно развитие на събитията.

„Не съм напълно убеден, че Европа е готова да се справи с това“, каза американският военен експерт.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3