Русия с разгромяващ коментар към Мюнхенската конференция

Руската делегация не планираше да участва в предстоящата Мюнхенска конференция-2023, дори и да беше поканена, Русия загуби интерес към форума, който загуби своята обективност, заявиха за РИА Новости от руското външно министерство.

Русия с разгромяващ коментар към Мюнхенската конференция

От ведомството посочиха, че са „обърнали внимание на „туита“ на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген, в който той заяви, че руски официални лица няма да бъдат поканени на срещата на МКБ през 2023 г., и отбеляза намерението да „обсъдят бъдещето на Русия“ с лидерите на „руската опозиция и изгнаници“.

„Считаме това за грубо нарушение на принципите на Устава на ООН и Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. на СССЕ за ненамеса във вътрешните работи“, казаха от руското външно министерство.

Ведомството счита, че „отказът от диалог, нежеланието или страхът да се чуе гледната точка на Москва и да се обсъдят възможните варианти за преодоляване на най-тежката криза на европейския континент след Втората световна война са несвойствени качества за дипломат, какъвто някога е бил г-н Хойсген .»

МВнР на Русия счита, че «с подобни изказвания и с действията си настоящият председател на Мюнхенската конференция допълнително дискредитира този уважаван някога дискусионен форум».

«Отново сме принудени да констатираме със съжаление, че през последните години Мюнхенската конференция се превърна в чисто трансатлантически форум, загуби своята инклузивност (приобщаване), обективност и равноотдалеченост спрямо ораторите, говорещи от нейната трибуна. Интересът към това събитие в Москва изчезна”, обясниха от руското външно министерство, добавяйки, че „същото се случва и в други незападни столици”.

Руското външно министерство посочи, че „поради тези и други причини по-рано решихме да откажем участие в заседанието на Мюнхенската конференция“.

«Предвид направеното от тази международна дискусионна платформа едва ли Хойсген е трябвало да очаква участието на официални руски представители, дори и да са били поканени», отбелязват от МВнР.

„Конфронтационната политика на западните държави спрямо Русия, опитите тя да бъде изключена от диалога, като цяло да се изгради архитектура за сигурност в Европа без Русия, само създават нови линии на напрежение, задълбочавайки разкола на общия континент. Това явно не отговаря на фундаменталните интереси на европейците“, завършват от министерството.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3