Ноам Чомски: Европа ще трябва да избира между Русия и САЩ

Няма да има край на американската империя, заяви американският лингвист и мислител Чомски в интервю за El Mundo. В същото време сега, включително и поради конфликта в Украйна, световният ред се преструктурира. Европа ще трябва да избира между САЩ и Русия с Китай.

Превод от El Mundo, Испания: 

Ноам Чомски: Европа ще трябва да избира между Русия и САЩ

El Mundo: Коя държава или коалиция от държави ще замени американската империя?
Ноам Чомски: Никоя. Никой няма да замени американската империя по една проста причина: няма да има край на американската империя. Тя е много устойчива. Тя не само не отстъпва, но и разширява контрола си над Европа с помощта на атлантическия механизъм в Индо-Тихоокеанския регион. Така че да говорим за постамерикански свят означава да говорим за свят, чието съществуване е невъзможно.

— Какво разбирате под „атлантически механизъм“?

НЧ: Атлантическият механизъм е свързан с НАТО. И въпреки че тази организация е под контрола на Съединените щати, той се превърна в глобална система, която засяга Индо-тихоокеанския регион. Както вече беше официално заявено, атлантическият механизъм служи за «обкръжаване на Китай» с държави като Южна Корея, Япония или Австралия, които са добре въоръжени и разполагат с високоточно оръжие, както и редица широкомащабни военноморски операции, включващи много държави.

Преди няколко дни САЩ на практика обявиха икономическа война на Китай, като казаха:

„Ние ще използваме нашето господство в международната верига за доставки, за да унищожим китайската икономика за следващите две поколения. Ще забраним на страните да изнасят компоненти за производство на чипове.»

— Русия провежда военна специална операция в Украйна. Реалистично ли е Европа да направи компромис с Москва?

НЧ: САЩ нахлуха и унищожиха Ирак в нарушение на Устава на ООН. Така че нека попитам: реалистично ли е Европа да направи компромис с Вашингтон? Да, въпреки че САЩ нападнаха и унищожиха Либия, а го направиха заедно с Франция и Великобритания…

Може би Европа трябва да намери компромис със себе си. Не забравяйте, че Обединеното кралство и Франция бяха начело на силите, които унищожиха Либия, а Великобритания беше замесено в най-лошото престъпление на века — нахлуването и окупацията на Ирак.

Какво е наследството на американската империя?

НЧ: То е приблизително същото като Британската и Френската империя: опустошение, бедност, прехвърляне на ресурси от страните, в които те доминираха, към капиталистическите центрове …

Не забравяйте, че Американската империя е родена през 1780 г., когато Съединените щати, които току-що се формираха като държава, започва да нахлува в коренното население. Този процес продължи цял век и беше съпроводен с частично унищожаване и пълна маргинализация на тези общности.

След това Вашингтон започна своите империалистически войни в Мексико, Хаваите, Филипините…

Дори възстановяването на Западна Европа е трудна част от историята на американската империя, защото макар да бе извършено с помощта на САЩ, всичко беше не така, както твърдят.

В Италия британската армия първо унищожи съпротивителното движение, за да възстанови традиционните структури на властта, включително многобройните нацистки и фашистки колаборационисти.

Друг интересен случай е гражданската война в Испания.

Съединените щати теоретично се придържаха към неутралитет и дори строго забраниха изпращането на всякакъв вид оръжие в страната, дори пистолети. В същото време Вашингтон позволи на петролната компания Texaco (сега част от Chevron) да наруши договорите с републиканците и да продава петрол на франкистите. Разбрах за това веднага, защото четох леви медии, а Държавният департамент призна това едва след 20 години.

Източник: https://www.elmundo.es/papel/el-mundo-que-viene/2022/11/23/63779d20e4d4d86f608b45f6.html

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3