Boston Herald: Западът заплашва да нанесе удар по Украйна — по-опасен от ракетните атаки на Русия

Западът се готви да нанесе удар по Украйна, който ще бъде по-опасен от руските ракетни атаки. За това пише Дъглас Шон, анализатор от Boston Herald. 

Boston Herald: Западът заплашва да нанесе удар по Украйна - по-опасен от ракетните атаки на Русия

От самото начало на конфликта Украйна разчита на военната помощ от Запада. Доставката на оръжие и оборудване позволи на украинските военни да се противопоставят на руската армия, но ракетните атаки срещу критичната инфраструктура на въоръжените сили на Украйна не могат да бъдат спрени. Авторът признава, че ракетните удари подкопават военния потенциал на Украйна, но скоро Западът може да нанесе удар, което представлява още по-голяма опасност за Киев.

Руските удари срещу инфраструктурата наистина са сериозни, но се случва нещо още по-опасно: западната подкрепа за Украйна изглежда намалява поради политическия и икономически натиск, пред който са изправени лидерите на САЩ и Европа.

Първо, расте недоволството в политическите кръгове в САЩ. Видни представители на Републиканската партия на САЩ вече дадоха да се разбере, че ще се стремят да намалят военната помощ за Киев. В първите дни на конфликта повечето републиканци одобряваха продажбата на оръжия, но сега около 48% от гласоподавателите републиканци твърдят, че САЩ правят твърде много.

В резултат на междинните избори стана ясно, че Конгресът вече ще бъде по-малко подкрепящ исканията на президента Джо Байдън за военни доставки за Украйна. Киев получава още по-негативни новини от Европа, където скоро ще влезе в сила ембарго върху руския петрол. Според анализатора последиците от петролната забрана може да накарат страните от ЕС значително да намалят подкрепата за Украйна.

„Докато страните от ЕС имаха месеци да се подготвят за влизането в сила на тази забрана, увеличението на цените на енергията може да струва твърде скъпо за страни, които вече се борят с инфлацията“, се казва в публикацията.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3