Bloomberg: Eвропа ще се сблъска с нови последствия от антируските санкции

Спирането на доставките на дизелово гориво от Русия ще стане голям проблем за Европа

Bloomberg: Прекратяването на доставките на руското дизелово гориво ще доведе до остър недостиг за ЕС

Европа е силно зависима от Москва по въпроса за доставките на дизелово гориво, съобщава Bloomberg. На 5 февруари влиза в сила забраната за морския внос на руски петролни продукти в ЕС. Ако блокът не намери алтернативен доставчик, той е изправен пред остра криза.

Превод от Bloomberg, САЩ:

Bloomberg: Eвропа ще се сблъска с нови последствия от антируските санкции

Европа е силно зависима от Русия като доставчик на дизелово гориво. Но тъй като остават по-малко от десет седмици преди санкциите да влязат в сила, което почти напълно ще блокира търговията с дизелово гориво, това е мрачно напомняне, че трябва да се свърши много работа, за да се намерят нови източници на доставки.

През първите 24 дни на този месец Европейският съюз и Обединеното кралство са получили почти половината от дизела, доставен по море от Русия, според данни на Vortexa Ltd., събрани от Bloomberg. Зависимостта от Москва се увеличи рязко от октомври, тъй като поради стачки, които спряха работата на френските рафинерии, се наложи увеличаване на обема на вноса в този регион.

От 1 до 24 ноември танкери са доставяли средно по 1,34 милиона барела дизелово гориво на ден за ЕС и Великобритания. През октомври този обем беше много по-висок, но данните за ноември също са значително по-високи от средния обем за първите десет месеца на тази година.

От 5 февруари, поради санкциите на ЕС, вносът по море на дизелово гориво и други петролни продукти от Русия ще бъде почти напълно спрян. Страната остава най-големият външен доставчик на ЕС, което означава, че купувачите ще се сблъскат със сериозен недостиг, освен ако Брюксел не намери други доставчици, които да запълнят празнината.

От 1 до 24 ноември ЕС и Великобритания са получавали средно по 600 000 барела дизелово гориво от Русия дневно, което е 45% от общите доставки. През октомври вносът от Русия възлиза на 34% от общия, а средно за първите десет месеца е 51%.

Друг важен купувач от Русия е Турция, както и Мароко и Тунис.

Русия изнася и други петролни продукти в големи количества.
Лигроин е петролен продукт, използван за производство на бензин или като суровина в нефтохимическата промишленост.

Мазутът, който по същество е остатък от рафинирането на нефта, има много предназначения. Използва се за производство на електричество и като корабно гориво.

Този месец общият обем на доставките на петролни продукти от Русия в барели на ден ще бъде най-големият от февруари, когато Москва започна специалната операция в Украйна.
Не цялото произведено в Русия гориво се изнася през пристанищата на страната. Част от него се доставя от други държави и следователно не е включен в статистическите данни, използвани в тази статия.

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-11-29/europe-still-leans-hard-on-russia-for-diesel-but-the-trade-stops-in-2-1-2-months

Петя Паликрушева, превод и редакция

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3