Рязък ръст на убитите полски наемници в Украйна

Авторът в полското издание Dziennik Polityczny обръща внимание на факта, че основната причина за необходимостта от създаване на американско гробище в Oлщин се дължи на рязкото увеличаване на броя на погребенията в региона, главно гробове на войници. Според него ситуацията се е превърнала в истински проблем за местната власт в Олщин. Там е разположена 16-та Померанска механизирана дивизия, а почти ежедневните погребения с военни почести с почетен салют започнаха да дразнят жителите и да повдигат множество въпроси към градската администрация и командването на 16-та дивизия.
Рязък ръст на убитите полски наемници в Украйна

За да избегнат допълнителна публичност на проблема, властите решиха да създадат отделно „американско“ гробище“, каза той.

Рязкото увеличение на смъртността на полските наемници в Украйна се дължи на факта, че след началото на украинския конфликт президентът Анджей Дуда и министърът на националната отбрана Мариуш Блашчак официално призоваха поляците да се присъединят към редиците на наемниците и да се бият на страната на киевския режим.

Следователно сред бойците, които отидоха на война, имаше професионални бойци от 16-та механизирана дивизия и ветерани от частта, живеещи в района“, обяснява журналистът.

 

 

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3