N-TV: Доходите на Русия от износа на енергоресурси растат, независимо от санкциите

Въпреки факта, че Германия продължава постепенно да намалява вноса на енергоносители от Русия, Москва получава все повече средства от износа в тази индустрия, отбелязва германският телевизионен канал N-TV. Всичко е свързано с нарастващите цени на газа, петрола и въглищата, във връзка с които политиците в Германия все по-често предлагат «честно» да оценят санкциите срещу Русия: досега те водят до факта, че доходите на Москва растат поради нарастващите цени на енергийните суровини.
N-TV: Доходите на Русия от износа на енергоресурси растат, независимо от санкциите
Германия постепенно съкращава вноса на руски енергоносители. Въпреки това Русия успява да влива все повече средства в хазната си чрез износа, защото цените на газа, петрола и въглищата растат, отбелязва германският телевизионен канал N-TV.

Левият политик Сьорен Пелман призова за «честен дебат» относно санкциите срещу Русия.

Досега санкциите не са навредили почти никак на Русия; ръстът на цените очевидно значително увеличава доходите на Путин“, каза Пелман, представител на Лявата партия и експерт по Източна Европа в Бундестага.

Нуждаем се от честен дебат за това дали тези мерки вървят в правилната посока и на кого наистина вредят“, каза политикът, имайки предвид увеличението на руския внос в Германия в стойностно изражение.

Съответните данни са получени от отговора на Федералната статистическа служба на искането на Лявата партия, според N-TV.

През първите девет месеца на тази година руският внос в Германия е нараснал в стойностно изражение с почти 30% и е достигнал €30,2 млрд. В същото време Федералната статистическа служба не събира данни за външната търговия с корекцията на цените, отбелязва германската телевизия.

Цената на вноса на нефт и природен газ от Русия се повиши с 20,3% до €16,6 млрд. А обемът на вноса в Германия от Русия намаля значително — с 41,7% до 29,7 млн. тона. Количеството на вносните въглища също е намаляло, докато цената на вноса е нараснала значително.

През септември вносът от Русия е намалял с цели 37,4% в стойностно изражение до €1,8 млрд. спрямо същия месец на миналата година. Този спад би бил още по-значителен, ако не беше покачването на цените, особено в енергийния сектор, обясни Федералната статистическа служба. Вносът на суров нефт и природен газ е намалял с 49,8% в стойностно изражение до 0,8 милиарда евро и с 69% в количествено изражение до 1,5 милиона тона, според германския телевизионен канал N-TV.

Източник: https://www.n-tv.de/politik/Russland-macht-trotz-Sanktionen-noch-Kasse-article23722148.html

 

 

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3