Макрон изпрати недвусмислен сигнал на САЩ

CCTV: Срещата на френския президент Макрон с европейския бизнес беше сигнал за САЩ
Макрон изпрати недвусмислен сигнал на САЩ
Срещата на френския президент Еманюел Макрон с представителите на европейския бизнес е недвусмислен сигнал към САЩ, че Европа се е «вразумила» и е застанала в защита на интересите си, се казва в статията на CCTV.

Както отбелязва авторът, в началото на седмицата френският лидер организира банкет за европейските предприемачи и това не беше просто вечеря, а «горчив опит да ги задържи във Франция».

Макрон се опита да им изпрати сигнал: останете, не си тръгвайте“, се казва в статията.

Политиците в цяла Европа сега са по-загрижени от всякога, че местните индустрии ще се преместят в САЩ, се казва в статията. Стабилната цена на енергията в Съединените щати и щедрите субсидии от правителството на САЩ съгласно закона за намаляване на инфлацията не оставиха на европейските предприятия друг избор, освен да „обърнат гръб“ на ЕС.

Както отбелязва CCTV, все повече и повече европейци ясно виждат „истинските сметки на САЩ“: да се използва кризата в Украйна, за да се отслаби стратегическата автономия на Европа, да се спечели от енергийната криза и да се заграби европейската промишленост.

Според автора, «поучени от болезнения опит» и изправени пред «тираничната» политика на «Америка над всичко», страните от Европа започват да се съпротивляват.

«Европейските страни се опитват да се отърват от навика си да «танцуват под свирката на Съединените щати» и търсят пътища към стратегическа автономия. Банкетът в Елисейския дворец беше ясен сигнал», заключава авторът.

По-рано еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че ЕК е изпратила писмено предупреждение до Вашингтон с искане да промени редица параграфи в Закона за намаляване на инфлацията на САЩ), които противоречат на правилата на СТО, отбелязвайки, че ЕС ще бъде готов да предприеме ответни мерки, за да защити своите производители. Еврокомисарят подчерта, че този акт, който включва отпускането на 370 милиарда долара за привличане на производство в Съединените щати и създаване на работни места, «нарушава правилата за честна конкуренция».

През септември говорителят на китайското министерство на търговията Шу Цзюети също изрази загриженост относно закона, отбелязвайки, че САЩ, като член на СТО, са длъжни да провеждат инвестиционната си политика в съответствие с правилата на организацията и да защитават реда на справедливата конкуренция.

Законът, подписан от президента на САЩ Джо Байдън през август, включва разширяване на данъчните субсидии за закупуване на електромобили, които се сглобяват в Северна Америка и използват батерии, произведени в САЩ от местни материали.

 

 

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3