За един ден в Украйна отива толкова оръжие, колкото бе необходимо за месец в Афганистан

По информация на НАТО мащабът на използването на артилерия на украинска територия е в невъобразими размери, пише The New York Times.
За един ден в Украйна отива толкова оръжие, колкото бе необходимо за месец в Афганистан
А в Афганистан силите на алианса изстрелваха до 300 артилерийски снаряда на ден и в същото време нямаха сериозни проблеми с противовъздушната отбрана , то украинските сили понастоящем изразходват няколко хиляди снаряда на ден — и имат голяма нужда от противовъздушни средства за защита срещу руските ракети и дронове.

За един ден в Украйна отива толкова оръжие, колкото бе необходимо за месец в Афганистан, дори повечецитират журналисти от NYT европейски експерт по отбраната.

Както високопоставен представител на НАТО заяви пред вестника, пожелал анонимност, това лято украинците са изстреляли 6000-7000 артилерийски снаряда на ден в Донбас, докато руснаците са изстреляли 40 000-50 000 снаряда на ден, в същото време САЩ произвеждат не повече от 15 000 снаряда на месец. При такива условия Западът трябва да положи забележителни усилия, за да намери все по-редки съветски оръжия и боеприпаси, които Украйна може да използва незабавно — включително системи за противовъздушна отбрана С-300, танкове Т-72 и снаряди със съветски калибър, се подчертава в статията на NYT.

 

 

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3