Ветеран от ЦРУ разкритикува „погрешния дискурс“ на САЩ за Украйна

The National Interest: Погрешния дискурс на САЩ за Украйна проточи кризата

Ветеран от ЦРУ разкритикува „погрешния дискурс“ на САЩ за Украйна

За времето на украинската криза в Съединените щати се разви опасен дискурс, който може да удължи боевете, само коригирането му от Белия дом може да премахне риска от ескалация на конфликта, това заяви Пол Пилър, експерт на списание The National Interest  и ветеран от американското разузнаване.

Авторът на статията открои основните «порочни» тези, които САЩ използват по отношение на Украйна. Той счита, че първият проблем е объркването между краткосрочни и дългосрочни действия: в отговор на моментни промени Белият дом взема прибързани решения със сериозни последици.

«Пример за този проблем е тъжната история на отвореното писмо от тридесет членове на Конгреса, призоваващо за преговори за прекратяване на конфликта. Писмото получи повечето подписи през лятото, но не беше публикувано до октомври. То бързо предизвика обратна реакция, включително от някои законодатели, които го подписаха по-рано, но след това обявиха, че повече няма да го подкрепят след публикуването му“, припомни Пилар.

Наблюдателят също така осъди опитите на американските мейнстрийм медии и политици да сведат украинския конфликт до твърдата антитеза: за или против подкрепата на режима в Киев. Той припомни редакционна статия във „Вашингтон пост“, в която авторите заявяват, че „е твърде рано дори да се говори за разговори“ за мирно уреждане на конфликта.

Освен това Пилар счита, че американските власти правят грешка, като напълно отхвърлят и не зачитат интересите на Русия по украинския въпрос. Той отбеляза, че този подход е «рецепта за липса на преговори и безкраен конфликт».

«Отлагайки преговорите с надеждата за военен успех, вие не само правите грешката, предполагайки, че миналите резултати ще бъдат взети предвид в бъдеще. В този случай също е се отчита, че врагът има не по-малко глас по въпроса кога и при какви условия трябва да се започнат преговори“, пише той.

Авторът също така отбелязва, че твърденията на САЩ за „победата“ на Украйна са илюзорни, тъй като в съвременните условия конфликтните ситуации се разрешават именно чрез дипломация.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3