Defense News: Пентагонът може да получи правото да сключва многогодишни договори за оръжие за Украйна

Конгресът на САЩ може да предостави на Пентагона пълномощия да сключва многогодишни договори за закупуване на големи количества боеприпаси за прехвърлянето им в Украйна, според Defense News. Според помощник-министъра на отбраната за снабдяване и логистика Дъг Буш, чрез многогодишните договори вероятно ще се закупят оръжия, които вече се произвеждат в големи количества: управляеми снаряди GMLRS за ракетните системи за залпов огън M270 и M142 HIMARS, както и за ракети за зенитния комплекс Patriot.

Defense News: Пентагонът може да получи правото да сключва многогодишни договори за оръжие за Украйна

Според помощник-министъра на отбраната по снабдяването и логистиката Дъг Буш чрез многогодишните договори вероятно ще се закупят онези оръжия, които вече се произвеждат в големи количества.

Според него най-вероятните кандидати за закупуване по многогодишни договори са управляемите ракети GMLRS за реактивните системи за залпов огън M270 MLRS и M142 HIMARS, както и ракети за зенитния комплекс Patriot.

„Би било необичайно за армията, но при тези обстоятелства може да е добра идея. Все още работим върху това, всичко, което правим, ще изисква специалното одобрение от Конгреса“, каза Буш.

„Голямото предимство на многогодишните договори е в това, че спестявате много пари, стабилизирате производствената база и доставчиците“, каза Буш.

„Недостатъкът на многогодишните договори е, че нямате голяма гъвкавост от година на година.“

Двупартийният законопроект в Сената ще предостави на Пентагона правомощието да сключва многогодишни договори за закупуване на големи количества критични боеприпаси за прехвърляне в Украйна и попълване на американските запаси, отбелязва изданието.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3