Bloomberg: Европа може да избегне недостига на газ тази зима с помощта на Русия

Европа може да избегне недостига на природен газ тази зима при две условия. За това пишат анализаторите на Bloomberg Шарън Чо и Джак Фарчи. 

Bloomberg: Европа може да избегне недостига на газ тази зима с помощта на Русия

Умереното захлаждане в Европа през последните седмици предполага, че регионът може да избегне недостига на природен газ през зимата — тази и следващата година. Прогнозата е на Trafigura Group.

Според анализа Европа ще може да преживее зимата при две условия: ако времето остане достатъчно топло и ако Русия продължи да доставя газ по газопровода през Украйна.

„Това означава, че регионът ще може да издържи предстоящата зима и ще може да има достатъчно гориво, за да помогне за избягване на криза и през следващата година“, заяви изпълнителният директор на Trafigura Джеръми Уиър.

Само топлото време в Северозападна Европа през октомври доведе до рязък спад на цените на газа от рекордните нива, които се задържаха от лятото. Европейските страни също се опитват да попълнят запасите си чрез внос на втечнен газ.

„Налице е ситуация, в която имаме много надеждни съоръжения за съхранение на газ в Европа. Бяхме много загрижени за цените на енергоносителите, но те бяха намалени“, добави Уиър.

Този успешен сценарий обаче се оказа под заплаха. Руската компания «Газпром» заяви, че може да спре доставките на газ за Молдова през Украйна. Както стана известно, през украинско-молдовската граница минава по-малко газ, отколкото се доставя през границата на Украйна и Русия. Ако транзитният дисбаланс се запази, компанията ще започне да намалява доставките на 28 ноември.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3