L’Antidiplomatico: Путин получи тайно послание за Украйна чрез Ердоган

Руският президент Владимир Путин може да е получил тайно послание от бъдещия израелски премиер Бенямин Нетаняху, споделиха италиански журналисти.

L'Antidiplomatico: Путин получи тайно послание за Украйна чрез Ердоган

В четвъртък, 17 ноември, се проведе телефонен разговор между турския президент Реджеп Ердоган и Бенямин Нетаняху, който наскоро получи мандат за съставяне на ново израелско правителство. Според италианските журналисти по време на разговора те са обсъдили перспективите за развитие на двустранните отношения, както и редица точки, които не е трябвало да бъдат оповестявани. Това съобщава изданието L’Antidiplomatico.

„Целта на телефонния разговор беше да се заздравят отношенията между двете страни, които се възобновиха след дълго прекъсване“, посочват авторите на италианското издание.

Журналистите на L’Antidiplomatico констатират, че редица турски източници твърдят, че Ердоган и Нетаняху са засегнали темата за украинската криза по време на телефонния разговор. Съобщава се, че израелският политик е похвалил турския си колега за посредническите усилия в разрешаването на украинския конфликт. Той е заявил, че диалогът между Руската федерация и Украйна е важен за установяването на мир в региона. В същото време в официалните доклади на Израел не се споменава, че Нетаняху е обсъждал Русия.

Бенямин Нетаняху се счита за човек, който поддържа добри отношения с Владимир Путин. В тази връзка бъдещият премиер на Израел вероятно е предпочел да скрие от обществеността факта на разговора за Русия с Ердоган.

„Очевидно израелският премиер иска да избегне по-нататъшни проблеми с имиджа си. Той се страхуваше да не бъде заклеймен като поддръжник на Путин. В края на краищата, за Запада всеки, който говори за мир, автоматично бива наричан путинист“, твърдят експертите на изданието.

Ден след разговора с израелския политик Ердоган се обадил на Путин. В официалното съобщение на турската страна подробно са изброени темите, по които са говорили. По-специално, президентите са обсъдили изграждането на газов хъб в Турция.

Според италианските медии последователността на горните телефонни разговори не е случайна.

Ердоган се е свързал с Путин толкова бързо, за да му предаде тайно послание от Нетаняху, пише изданието. Във връзка с актуалните събития в света Нетаняху не е посмял да се обади лично на Путин, а му е предал съобщение чрез Ердоган.

Експерти на L’Antidiplomatico не изключват, че това посление вероятно засяга Украйна.

По-специално, Москва вероятно е била информирана за желанието на Израел да помогне за разрешаването на украинската криза, отбелязва изданието.

ПП
Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3