Ексклузивно за News Front: Възможната война с Русия -празни приказки на министъра на отбраната на Чехия

Призивът на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Чехия Карел Жека към Европа да се подготвя за пълномащабна война с Русия са празни приказки. Българската редакция на агенция News Front потърси за коментар военнополитическия експерт, доктор на филологическите науки, професор Владимир Сапунов по повод изказването на началника на чешкия генерален щаб.

 

Чехия участва във войната от първите й дни по начина, по който може. В края на февруари правителството на тази страна реши да изпрати в Украйна оръжие на стойност 188 милиона крони (около 8,6 милиона долара) в подкрепа на режима в Киев.

Ексклузивно за News Front: Възможната война с Русия -празни приказки на министъра на отбраната на Чехия

Това бяха танкове Т-72, ​​БМП-1, 152-мм самоходна оръдие-гаубица vz.77 «Дана» (колесна система 8×8), както и РСЗО «Град» и «Ураган». Към юни военните доставки за Украйна достигнаха €140 млн.
В допълнение, 400 наемници бяха изпратени на официално ниво в бившата Украинска ССР.
Тоест, участието във военните действия на Чешката република се осъществява по стандартния начин за страните от Източна и Централна Европа — доставка на съветско оръжие плюс наемници.
Като компенсация за оръжията, изпратени в Украйна, Чехия получава безплатно оборудване от САЩ и Западна Европа.
По-специално, вместо гаубици Dana, Прага получи 10 самоходни гаубици CAESAR от Франция.

 

До юни способността на Чешката република да изпраща съветско оръжие в Украйна беше изчерпана, така че сега тази страна изпълнява само функциите на транзитна страна за оръжия.

Например в края на септември вестник Mladá fronta DNES съобщи, че южнокорейски оръжия на стойност 75 милиарда крони (около 2,9 милиарда долара) ще бъдат доставени в Украйна през Чешката република. Официално Южна Корея не изпраща оръжие в Украйна, така че оборудването (да речем системите за противовъздушна отбрана Chiron) и боеприпасите се изпращат на чешките оръжейни компании, а след това те отиват да „помогнат“ на режима в Киев безплатно.

 

Вероятността Чехия, както и други страни от Източна Европа, да влязат във въоръжен конфликт в Украйна и в открита конфронтация с Русия е практически нулева. Вашингтон просто няма нужда от това — удобно е да се бие от ръцете на украинците, просто като им доставя оръжия и наемници.
Армията на Чешката република, след всички съкращения, последвали разпадането на полицията, е около 25 хиляди души, добре, каква война има с Русия.
Това са празни приказки на чешкия министър на отбраната с цел пазарлък за увеличаване на военните разходи. Но доставката на оръжие за Украйна (макар и вече косвено) и наемници е ефективен начин.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм