Само 30 % от сърбите подкрепят идеята за присъединяване към ЕС

Въпреки финансовата помощ последните проучвания показват спад в подкрепата за членството на Сърбия в ЕС. Само 30-35% от анкетираните поддържат идеята понастоящем, което е спад от 57% миналата година.

Само 30 % от сърбите подкрепят идеята за присъединяване към ЕС

Някои обвиняват проруския дискурс на сръбските медии за подхранването на антизападните настроения. Западът също се опасява от нарастването на руското влияние върху съседните страни в региона, тъй като те имат важни вековни исторически връзки с Русия.

Каквото обаче не можем да кажем за отношенията между Балканите и Китай: азиатският гигант също засилва влиянието си, достигайки Сърбия и Черна гора. Китайските заеми, чието неплащане може да означава необходимостта от предоставяне на Пекин на «политически услуги», изплащане на активи или дори земя, се превърнаха в основен инструмент на външната политика на Китай в много региони.

Според оценки на ЕС инвестициите на Китай в Сърбия до 2021 г. възлизат на 10,3 милиарда евро: китайски компании участват в изграждането на пътища, мостове и други инфраструктурни проекти, финансирани от китайски заеми, пише ABC News.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3