DN: «Сериозна рецесия, но не крах» — западни икономисти оцениха устойчивостта на руската икономика

Руската икономика е в напрегнато състояние, но не става дума за крах, пише вестник Dagens Nyheter. Журналистите на шведското издание потърсиха мнението на експерти, които признават, че въпреки пролетните прогнози за бързия колапс на руската икономика, тя «се изправи на крака», въпреки че получи силен удар. Според тях ситуацията може да се опише като „сериозна рецесия, но не и крах“.

DN: "Сериозна рецесия, но не крах" - западни икономисти оцениха устойчивостта на руската икономика

След началото на събитията в Украйна обширните западни санкции трябваше бързо да сринат руската икономика. Повечето от чуждестранните активи на руската централна банка бяха замразени, а рублата падна рязко. Няколко банки бяха изключени от международната платежна система SWIFT, а президентът Владимир Путин трябваше да използва резервния фонд на страната, за да налее пари във финансовата система.

Малко повече от шест месеца след началото на руската спецоперация в Украйна, руската икономика все още е на крака, въпреки че получи сериозен удар. Няколко експерти, интервюирани от шведския вестник Dagens Nyheter, са съгласни с това твърдение.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3