САЩ отново отказаха да доставят модерни танкове на Киев

САЩ считат, че на дадения етап за Киев би било по-целесъобразно да доставят стари съветски, а не модерни западни танкове. Това заяви на брифинг в Пентагона заместник-помощникът на министъра на отбраната за Русия, Украйна и Евразия Лора Купър.

САЩ отново отказаха да доставят модерни танкове на Киев

„Абсолютно сме съгласни, че украинците имат нужда от танкове. Нямам точни данни, но САЩ работят със съюзниците си, за да подкрепят Украйна с хиляди танкове и бронирани машини. Без съмнение виждаме нуждата от танкове. От гледна точка на незабавната доставка и предоставяне най-лесният вариант са танкове съветски образец, които украинците вече знаят как да управляват и, което е по-важно, знаят как да ги ремонтират, има резервни части за тях“, каза тя.

Купър добави, че един от проблемите с изпращането на западни танкове е сложността на тяхната техническа поддръжка, отбелязвайки, че когато доставят определени видове оръжия на Киев, Съединените щати се опитват да гарантират, че украинската армия разполага с всичко необходимо за обслужването им.

По-рано Politico съобщи, че германският Бундестаг отново отложи процеса на гласуване за предоставянето на немските основни бойни танкове (MBT) Leopard и бойни машини на пехотата (БМП) Marder на Украйна. Федералният канцлер на Германия Олаф Шолц в интервю за вестник Neuen Osnabrücker Zeitung също потвърди отказа да достави на Украйна съвременни германски танкове.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3