Западните икономики ще се сринат, в бездната ще я последва Америка

Както отбелязва авторът на материала в The Spectator, икономическият колапс на Европа е много подобен на началото на Голямата депресия.
Западните икономики ще се сринат, в бездната ще я последва Америка
През 20-те години на миналия век, поради дисбаланса във финансовите механизми, възникнал след подписването на Версайския договор, западните икономики натрупаха огромни дългове. През 1929 г. сривът на американския фондов пазар унищожи един от останалите ключови стълбове и западните икономики се сринаха. Европа се срина първа, а когато търговията спря, Америка я последва в бездната.

Съвременните западни икономики също са натрупали дълг в продължение на десетилетия, но след първите локдауни в началото на 2020 г. този процес се ускори драстично. През 2019 г. съотношението публичен дълг към БВП на еврозоната беше 83,8%. През 2020 г., след като бяха предприети мерки за финансова подкрепа по време на локдауните, тази цифра скочи до 97,2%.

Натрупването на дългове по време на пандемията може да е било неизбежно, но то подхранва вида инфлационен натиск, който сега е навсякъде, особено след като локдауните напълно прекъснаха веригите за доставки, пише изданието.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3