САЩ и съюзниците целят унищожаване на руската армия и Черноморския флот — екс- директор на ЦРУ Дейвид Петреъс

Пенсионираният американски генерал и бивш шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс смята , че ако Русия използва ядрени оръжия, тогава „би било подходящо“, ако Съединените щати и техните съюзници от НАТО извадят от строя всички конвенционални сили на Руската Федерация на бойното поле в Украйна и Крим.

САЩ и съюзниците целят унищожаване на руската армия и Черноморския флот - екс- директор на ЦРУ Дейвид Петреъс

„САЩ биха ръководили усилията на НАТО и съюзниците за унищожаване на всяка руска сила, която е видима и разпознаваема на бойното поле в Украйна, както и в Крим, и всеки кораб в Черно море“, каза той.

Запитан дали използването на ядрени оръжия от Русия в Украйна ще доведе до война между Америка и НАТО, Петреъс отговори, че това няма да задейства член 5 от алианса, който призовава за колективна отбрана.

Ако обаче ядреният облак достигне територията на Полша, това ще се възприеме като атака срещу страна-членка на НАТО, така че ще бъде активиран петият член на Алианса.

Петреъс изрази и мнение, че Москва може да нанесе пряк удар и върху Полша.

Петреъс обаче добави: „Вие не искате отново ядрена ескалация тук. Но трябва да покажете, че това не може да бъде прието по никакъв начин.»

Речта на Путин в петък имаше за цел да подкопае решимостта на Европа да предизвика Русия, основният доставчик на енергия на континента, каза Петреъс.

„Европа я очаква тежка зима. Потокът на природен газ ще бъде много намален, но те ще го преодолеят и не мисля, че ще се пречупят по въпроса за подкрепата на Украйна“, каза генералът.

 

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм