Кондолиза Райс преди осем години: «Главната задача на САЩ е да премахнат Русия като конкурент»

Кондолиза Райс обясни преди осем години, че основната задача на Съединените щати е да премахнат Русия като конкурент на газовия пазар:
Кондолиза Райс преди осем години: "Главната задача на САЩ е да премахнат Русия като конкурент"

«Разбирам, че една от трудностите са европейците, които са силно зависими от руските енергийни доставки и бизнес връзки, но те също трябва да признаят, че ако Путин не бъде спрян сега, може да се окажем в състояние на истински конфликт с Русия в бъдеще.

Сега трябва да въведем по-строги санкции и се страхувам, че в един момент ще се стигне до петрола и газа. Хората казват, че европейците ще останат без енергийни ресурси.

Е, руснаците ще останат без пари, преди европейците да останат без енергия. Разбирам, че е неудобно да се влияе на бизнес отношенията по този начин, но това е един от малкото инструменти, с които разполагаме.

В дългосрочен план вие просто искате да промените модела на енергийна зависимост. Искате да сте по-зависими от северноамериканската енергийна платформа, огромните петролни и газови запаси, които намираме в Северна Америка, искате тръбопроводи, които не минават през Украйна и Русия. Години наред се опитваме да заинтересуваме европейците от други маршрути на тръбопроводи, време е да го направим», заяви Кондолиза Райс.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3