Държавата е основният печеливш от инфлацията

Обявените от правителството мерки за ограничаване на цените на газа не са достатъчни, пише Focus Online, позовавайки се на думите на германския икономист Марсел Фратчер.
Държавата е основният печеливш от инфлацията
Той отбеляза, че ограничаването на цените може да бъде само първата стъпка: освен това най-богатите членове на обществото, които почти не са засегнати от инфлацията, също се възползват от това. Фратчер подчерта необходимостта от предоставяне на финансова помощ възможно най-скоро за бедните граждани, които не получават социални помощи.

Моето безпокойство е, че финансовата помощ ще стигне до засегнатите хора твърде късно, а средствата отново ще бъдат разпределени не на тези, на които се полага“, каза Фратчер.

В същото време той не изрази загриженост за финансовата стабилност на държавата, пише изданието. Икономистът, напротив, отбеляза, че обемът на държавния дълг дори леко е намалял.

Сега държавата е основният печеливш от инфлацията. Само поради данъка върху доходите тя получи 60 милиарда евро повече от очакваното за една година ”, цитира изданието думите му.

К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3