“Бездната засмуква икономиката на Европа”

Специалната операция на Русия в Украйна предизвика ценова война на енергоносителите в Европа, която принуждава правителствата да вземат все повече заеми, за да покрият разходите за гориво, пише The Spectator.
“Бездната засмуква икономиката на Европа”
Нарастващите цени на горивата означават, че Европа трябва да изпраща повече пари в чужбина, за да получи енергия. Следователно цената на вноса се повишава, а тежестта на по-високите разходи се прехвърля върху потребителите, тъй като предприятията се опитват да компенсират нарастващите разходи за енергия с по-високи цени.

Както заключава авторът на материала, през 30-те години Европа изпадна в икономическа черна дупка. Нейната икономика се срина и цялата търговия, която тя извършваше с останалия свят, беше засмукана в бездната заедно с нея, възможно е същото да се случи и днес.

Търговията на САЩ е над 5,6 трилиона долара през 2019 г., което е около 26% от БВП. През същата година търговията с Европейския съюз се оценява на 1,1 трилиона долара, около 20% от общата търговия. Но когато Европа се потопи в черната дупка, този търговски оборот ще се окаже там заедно с нея, а американската икономика, която в момента е доста слаба, вероятно ще ги последва, пише изданието.


К.К

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!

https://t.me/NewsFrontBulgaria/3