Швейцарски разузнавач: Американци стоят зад взривровете на руските газопроводи (видео)

Диверсията над «Северните потоци» е извършена в голям мащаб, но Русия може незабавно да бъде изключена от списъка на заподозрените, убеден е бившият швейцарски разузнавач Жак Бо. Както заяви той пред Radio Courtoisie, целта на диверсантите е очевидна — окончателно да спрат доставките на руски газ за Германия и точно това е, от което се интересуват САЩ, има «доктринални и политически улики».

Швейцарски разузнавач: Американци стоят зад взривровете на руските газопроводи (видео)

Диверсията над газопроводите близо до остров Борнхолм е извършена в голям размах, но Русия може веднага да бъде изключена от списъка на заподозрените, убеден е Жак Бо, бивш офицер от швейцарското разузнаване, разработчик на мироопазващи операции на ООН, специалист по неразпространение на ядрено оръжие и разоръжаване.

Както заяви той пред Radio Courtoisie, целта на диверсантите е очевидна: да нарушат доставките на газ за Германия за дълго време, но руснаците имат много по-лесен начин да предотвратят такива доставки — просто могат да завъртят крана. Освен това газопроводът е руска собственост и те няма нужда да го разрушават.

От това следва въпросът: кой може да има интерес от случилото се?

Бо счита, че поляците могат да бъдат споменати, тъй като те са били против този проект от самото начало.

Вторият заподозрян е САЩ.

Тази страна, отбелязва Жак Бо, не крие интереса си от прекъсване на всякакви връзки между Русия и Европа и в частност между Русия и Германия.

„Защо не вярвам, че руснаците са организирали взрива? Диверсията е извършена в района на датския остров Борнхолм, който се намира на важна стратегическа точка — Балтийските подходи, място, където корабите напускат Балтийско море в посока Атлантическия океан. Има няколко станции за подводно прослушване на НАТО. Малко вероятно е те да позволят на който и да е руски кораб да се приближи незабелязано до зоната на газопровода“, каза експертът.

Той също така припомни, че шведският флот през 2015 г. е неутрализирал подводен дрон, зареден с експлозиви в този район. Шведите го неутрализирали, но в същото време не разкрили неговата „националност“, но това е бил западен дрон, който се опитвал да унищожи подводни обекти.

Жак Бо добави, че през последните седмици маневри, извършени от ВМС на САЩ, са се провели точно в района близо до остров Борнхолм, където се намират и трите линии на газопроводите, повредени от взривове.

„Всичко това не доказва вината на американците, но на практика премахва подозренията от руснаците. Но има доктринални и политически улики за американците”, убеден е Жак Бо.

Източник:

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3