43,9% по-висока цена за електричество в Германия

Както отбелязва германският телевизионен канал N-TV, в продължение на няколко месеца енергията и храната са основните фактори за повишаването на цените в страната.

Руската специална операция в Украйна и липсата на доставки изостриха и без това напрегнатата ситуация. През септември цената на енергията са с 43,9% по-високи от същия месец на предходната година, докато цените на храните са се повишили с 18,7%.

43,9% по-висока цена за електричество в Германия

Отстъпките за гориво, въведени от федералното правителство, и билетът от 9 евро за местния обществен транспорт донесоха известно облекчение през последните месеци, но и двете мерки изтекоха в края на август. Сега германското правителство планира допълнителни мерки за подкрепа. Така например пенсионерите, студентите и учениците трябва да получат еднократна фиксирана помощ за ток, а детските да се увеличат в началото на годината. Също така правителството в Берлин възнамерява да ограничи ръста на разходите с помощта на „спирачка“ на цените на газа, припомня германският телевизионен канал N-TV.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3