България няма да предоставя тежко въоръжение на Украйна

България няма да предоставя тежко въоръжение на Украйна — министър на отбраната

България няма да предоставя тежко въоръжение на Украйна

Българският министър на отбраната Димитър Стоянов в отговор на новото искане на Украйна за военна подкрепа под формата на тежка техника заяви, че докато той е начело на Министерството на отбраната Киев няма да види тежка техника.

Главата на военното ведомство на България, в отговор на поредния призив на украинския посланик Виталий Москаленко, който поиска доставка на тежко въоръжение за въоръжените сили на Украйна, заяви, че републиката ще продължи да предоставя само военно-техническа помощ на Украйна, но няма да предоставя тежко въоръжение.

„Докато съм министър на отбраната на България тежко въоръжение няма да се предоставя в Украйна. Моят отговор е ясен: има парламентарно решение за оказване на военно-техническа помощ, но не и за предоставяне на оръжия“, каза той.

Федералният канцлер на Германия Олаф Шолц в интервю за вестник Neuen Osnabrücker Zeitung по-рано потвърди отказа да предостави на Украйна немски основни бойни танкове Leopard. По-рано лидерът на парламентарната Социалдемократическа партия на Германия Ларс Клингбайл обяви съществуването на колективна забрана за доставка на западни танкове в Украйна.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3