Шолц отново отказа да доставя модерни танкове на Украйна

Федералният канцлер на Германия Олаф Шолц в интервю за вестник Neuen Osnabrücker Zeitung отново потвърди отказа да достави на Украйна немски основни бойни танкове (MBT) Leopard.

Шолц отново отказа да доставя модерни танкове на Украйна

„Германия няма да изпрати модерни западни танкове в Украйна, докато други партньори не започнат да правят същото. Германия подкрепя Украйна според силите си и в същото време прави всичко възможно да предотврати пряк конфликт между НАТО и Русия. Това е в основата на всички решения. И това също отговаря на волята на огромното мнозинство от гражданите“, каза Шолц.

Според него в споровете за германските танкове напълно се пренебрегва фактът, че според схемата за кръгов обмен, която отдавна се прилага на практика, ФРГ позволява доставката на „повече от 100 бойни танка и бойни машини на пехотата“ към Украйна.

Страни като Чехия и Словакия, Румъния и Гърция, съгласно определената схема (в замяна на получаване на модерно оборудване от Германия), прехвърлят танкове източноевропейско производство в Украйна, коите веднага могат да бъдат пуснати в бой, тъй като има резервни части и логистика за тях, заяви той.

«Ние постепенно попълваме нашите партньори със западно оборудване“, каза Шолц, след което изрази учудване, „че някои критици се държат така, сякаш доставяме само каски“.

По-рано изданието Politico съобщи, че Бундестагът отново е отложил процеса на гласуване за предаването на немските основни бойни танкове „Леопард” и бойни машини на пехотата „Мардер” на Украйна. Списанието акцентира върху факта, че решението по този въпрос е отложено от германските парламентаристи.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3