Оръжейното производство в САЩ и Европа се задъхва от исканията на Киев

Американският канал CNBC публикува материал, доказващ, че арсеналите на САЩ и Европа са на изчерпване по отношение на на оръжията и боеприпасите, които да бъдат изпратени в Украйна.

Оръжейното производство в САЩ и Европа се задъхва от исканията на Киев

Американските и европейските запаси от оръжия и боеприпаси, предназначени за Украйна, се изчерпват по-бързо, отколкото страните могат да ги попълнят, съобщава CNBC. В статията се съобщава, че в мирно време САЩ произвеждат 30 000 снаряда за 155-мм гаубици годишно, което е достатъчно за украинските войски за около 2 седмици.

„Ако нямаме ново производство, което отнема месеци, за да бъде увеличено, няма да можем да снабдяваме украинците“, това заяви Дейв Де Рош, доцент и старши военен изследовател в Университета за национална отбрана на САЩ.

Отбелязва се, че в Европа също свършват оръжията и боеприпасите.

„Военните запаси на болшинството европейски страни-членки на НАТО бяха, не бих казал, че бяха изчерпани, но до голяма степен свършиха, защото ние предоставихме много оръжия на украинците“, заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и въпросите по политика за сигурност, цитиран от CNBC.

Според публикацията в мирно време западните страни произвеждат оръжия в много по-малки количества, а правителствата предпочитат да намалят много скъпото производство и да пуснат оръжия само при необходимост.

Някои оръжия с ограничено търсене вече не се произвеждат, защото изискват висококвалифицирана работна ръка и опит – нещо, което американският производствен сектор изпитва недостиг от години.

ПП

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3