Западът не възнамерява да увеличава военната помощ за Украйна — Bloomberg

Западните страни едва ли ще увеличат значително доставките на оръжия за Киев на фона на „контранастъплението“ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и не се готвят да му изпращат тежка техника. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

Западът не възнамерява да увеличава военната помощ за Украйна - Bloomberg

„Малко вероятно е да има рязко увеличение на доставките на оръжия или нови табута относно техния тип да бъдат нарушени, тъй като САЩ са предпазливи и европейските запаси от ключови оръжия са на изчерпване“, цитира агенцията високопоставен служител от ЕС

Както казаха четири източника на Bloomberg, днес «няма признаци», че Европа се готви да изпрати тежки оръжия на Киев. Става дума по-специално за немските основни бойни танкове (ОБТ) Leopard, които се използват от Испания, Холандия и Турция (членки на НАТО). Те могат да прехвърлят тези танкове само с разрешението на Берлин. Германия, според изданието, все още не е дала своето разрешение. Освен това не е имало искания от други държави Украйна да се позволи износът на Leopard, каза източникът.

Освен това, според Bloomberg, поради липса на средства и провеждането на избори в Италия, помощта за Украйна е изтрита от списъка с приоритети на нейното правителство. Така от юли насам доставките на оръжия за Киев от Рим са се забавили, отбелязват източниците.

Припомняме, че по-рано Германия обяви, че няма да доставя на Украйна бойни танкове западен модел. Това съобщи германският вестник Die Zeit, позовавайки се на лидера на социалдемократите Ларс Клингбайл.

 

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм