Politico: решението за изпращане на германски танкове в Украйна е отложено

Бундестагът отново отложи процеса на гласуване за прехвърлянето на немските основни бойни танкове (MBT) Leopard и бойни машини на пехотата (БМП) Marder на Украйна съобщава Politico.

Politico: решението за изпращане на германски танкове в Украйна е отложено

След активни спорове проектозаконът беше внесен за разглеждане в съответните комисии, което всъщност гo остави на заден план, пише изданието Politico. Изслушването по този въпрос беше инициирано от дясноцентристкия опозиционен блок ХДС/ХСС. Той поиска «незабавно да се разреши износът на германски танкове и бойни машини на пехотата в Украйна», пише списанието.

Уточнява се, че за същото отдавна настояват и «зелените» и свободните социалдемократи, коалиционните партньори на Шолц. Politico обаче отбелязва, че след «разгорещен 50-минутен дебат» мнозинството от депутатите от партията на Шолц (СПДГ) и, изненадващо, от Зелените и Свободните демократи, прехвърлиха предложението на комисиите.

„Това на практика забавя пленарното гласуване на текста с няколко седмици“, пише Politico.

Припомняме, че по-рано германският индустриален концерн Rheinmetall заяви, че е ремонтирал 16 BPM Marder за Украйна, но германските власти му отказаха лиценз за изпращането им. Това съобщи вестник Tagesschau.

Прочетете ни на

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм