Bloomberg назова условията, при които Русия ще отвори втори фронт със Запада

Руските политици винаги са се опитвали да преориентират, ако не целия, то част от света към Москва. Съветските лидери бяха ангажирани с това, а главата на сегашната Руска федерация Владимир Путин също се опитва да направи това. Президентът на Русия обявява «културна война» на Запада. Това, според плана, трябва да бъде вид мека сила и по този начин вторият фронт във вечната конфронтация на Русия със Запада. Въпреки това, както при всяка война, победата в това специфично съревнование за власт ще бъде възможна само при определени условия. За това пише колумнистът на Bloomberg Боби Гош.

Bloomberg назова условията, при които Русия ще отвори втори фронт със Запада

Според експерта при осъществяването на плановете си Русия ще се сблъска със същите проблеми като Съветския съюз, чиято мека сила беше още по-силна и ефективна. Експертът дава прост пример. Роден в Индия, той е съвременник на времето на приятелство между съветска Москва и Ню Делхи. Въпреки това, въпреки приятелските отношения и ползотворното сътрудничество между СССР и Индия, която се отнасяше с недоверие към Съединените щати, Гош все пак „с удоволствие попивал западната култура“, а не съветските модели. Следователно привлекателността е едно от основните условия за победа в културната война.

Освен това всеки, който иска да спечели симпатиите на хора някъде извън собствената си страна, колкото и да е странно, ще се нуждае от оръжие. В крайна сметка стойностите на износа трябва да бъдат защитени и активно насърчавани по всякакъв начин, отбелязва авторът.

«Не можете да участвате в битка за културно господство, особено с голяма част от света, когато сте невъоръжен», пише Гош.

В резултат на специалната военна операция, както счита наблюдателят на агенцията, броят на оръжията в Руската федерация бил намалял, а имиджът й също бил намалял поради по-успешното използване на американските и европейски модели от украинците.

Като цяло, според него, за Русия се развива неблагоприятна ситуация в областта на меката сила и културната експанзия, разпространението на конкурентни ценности, които се различават от неолибералните. Може би, счита авторът, ситуацията била дори по-неблагоприятна, отколкото за СССР по време на Студената война.

«Москва загуби остатъците от влияние дори върху най-близките си съседи, които някога се движеха в средата, която Кремъл сега би искал да разпространява. Налага се авторитетът да се натрапи. Русия на този етап няма какво да предложи, за да замени масовите потребителски стоки на Запада, особено когато самите руснаци са повлияни от това, което тяхното правителство отрича», обобщава индийският наблюдател, пишещ за американското издание.

ПП
Присъедини се към нашия Телеграм-канал!
https://t.me/NewsFrontBulgaria/3