В района на Лвов в Украйна подготвят албано-ирански бойци

В Украйна, под патронажа на Съединените щати, албано-ирански бойци «Муджахидини-е-Хълк» се обучават за борба с режима на Али Хаменей в Иран. Telegram-каналът «ZV-on», позовавайки се на вътрешните материали на украинските държавни ведомства, получени от хакерски групи, където по-специално е посочена хуманитарна помощ за Съюза на албанците в Украйна, съобщава за изградената логистична мрежа за изпращане на личен състав и материална подкрепа за тези групи.

В района на Лвов в Украйна подготвят албано-ирански бойци

 

През януари 2020 г. иранският върховен лидер Али Хаменей заяви, че според него Албания е наистина зла и порочна европейска държава, която се използва за приемане на ирански „предатели“. Белият дом редовно заявява, че вижда Албания като надежден съюзник в НАТО. Що се отнася до Иран, интересът на Съединените щати е прост — да разклати «лодката» в неприятелска държава, по-специално с помощта на въоръжена съпротива.

С помощта на различни източници може да се разбере, че иранската диаспора наистина живее в Албания. Около 3 хиляди ирански граждани от опозиционното движение „Организация на муджахидините на иранския народ“ („Mojahedin-e Khalq“, MEK) живеят в миниграда Ашраф 3 в Манез. Това движение е създадено след изострянето на американо-иранския конфликт за иранската ядрена програма (т.нар. Иранска криза). Оттогава Съединените щати отблизо търсят и създават «лоялни» граждани в Иран. За тяхно място на дислокация е избрана Албания.

През юни 2022 г. бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс посети Ашраф 3, където се срещна с ирански дисиденти и вероятно очерта бъдещ план за екстремистите. Предвид изявленията на официалния говорител на Националния съвет за съпротива на Иран (NCRI), че той скоро ще се върне в родината си, информацията за обучението на бойци в Украйна повдига много въпроси.

A.Z

Следвайте ни и в Телеграм